Історія походження пасти

Походження пасти цікаве не тільки історичними фактами, пов’язаними з нею, але й безліччю міфів і легенд, які оточують цей продукт. Італія, як законодавець моди в пасті та найбільший виробник і «поїдач» цього продукту, наполягає на тому, що паста – винахід сугубо італійський.

Однією з поширених альтернативних версій походження пасти є версія, згідно до якої паста була завезена до Європи знаменитим мандрівником Марко Поло з Китаю в 1292 році, чому навіть є документальні підтвердження. Тим не менш, італійці стверджують, що Марко Поло, повернувшись з Далекого Сходу, лише поділився зі своїми сучасниками спостереженнями про те, що, «виявляється і китайці їдять локшину та макарони».

В підтвердження більш ранньої або, як мінімум, незалежної появи “самої італійської їжі” саме на території сучасної Італії, наводяться цитати з творів Цицерону та Горація – великих древньоримських поетів – де ті вихваляли різноманітні страви із борошна та води, зварені в солоній морській воді. Також було знайдено кулінарні книги такого собі Аппіціуса, який жив за часів імператора Тіберія в першому столітті нашої ери, де описуються страви, які нагадують сучасну лазанью. А в 1000 році нашої ери кухар могутнього патріарха Аквілеї дехто на ім’я Мартіно Корно вже написав книгу “Про кулінарне мистецтво готувати сицилійські макарони”

І хоча дискусії серед кулінарів та істориків не втихають до наших днів, достеменно відомо одне: вже в ХІІ столітті паста починає розповсюджуватись від берегів Італії вглиб Європи. Її розповюдження, спочатку повільне, а потім все більш та більш переможне, супроводжується такими основними періодами:

  • ХII століття – достовірно відомо про виробництво пасти на острові Сицилія, не без участі арабів, які проживали там.
  • ХІІІ століття – висушування пасти на сонці, що дозволяє зберігати її 2-3 роки та використовувати в якості провіанту на морських судах. Пасту завозять до Венеції, Генуї, Пізи, Неаполю та інших морських міст-держав. У кожному з них починають з’являтися місцеві різновиди пасти.
  • ХV століття – записано перший рецепт лазаньї, згадуються довга та порожниста паста. До шістнадцятого століття паста не була поширеним продуктом серед  бідних верств населення. Оскільки пшеницю твердих сортів у той час вирощували тільки в Сицилії та Апулії, паста була не найдешевшою їжею.
  • ХVI століття– ХVII століття – в Європу з Америки завозяться томати. Це стає справжньою гастрономічною революцією. Вирощування пшениці твердих сортів розповсюджуються на території всієї Південної Італії. Винайдені й широко використовуються машини для виготовлення пасти: преси, різальні та сушильні машини. Таким чином, паста стає дешевше і поширюється все більше.
  • В XVIII – XIX століттях з розвитком та удосконаленням технологій паста вже завойовує ту популярність в Італії, якою вона користується сьогодні.

В цей же час паста починає широко розповсюджуватись в Європі та Америці й стає однією з самих популярних “інтернаціональних” страв світу!

Нові рецепти пасти на ваш e-mail