Паста чи макарони?

Соус Араббіата, песто Дженовезе, рагу Болоньєзе, анчоуси, оливки, часник, перець пеперончино, та звичайно ж сири… Їх сотні й тисячі – продуктів, які ідеально поєднуються з пастою.

По суті, паста – це полотно, на якому кулінар, як талановитий художник може зобразити будь-який шедевр. Але, до того як почати творити майбутній шедевр, художник має переконатися в якості полотна.

В різний час в різних країнах світу пасту називали по-різному. Нам найкраще відома назва “макарони”. В Італії це слово також відоме, хоча там maccheroni – це лише один з різновидів форм пасти: дрібні трубочки маленького діаметру.

Ви запитаєте чи є різниця між знайомими нам з дитинства макаронами та справжньою італійською пастою? Так, різниця є. Більш того, ключова різниця. Ви ніколи не зможете приготувати смачну пасту з традиційних макаронів! Більш того, паста – корисна й легка для організму, а макарони – важкі та калорійні.

Отже, чим відрізняються традиційні макарони від улюбленої усім світом італійської пасти?

Пастою в Італії, а в останній час і в усьому світі називають продукт, виготовлений з тіста, отриманого шляхом змішування двох основних інгредієнтів – борошна й води. Існує кілька тисяч видів пасти. Серед них зустрічаються продукти з додаванням яєць, з начинкою, з додаванням різних природних інгредієнтів. Але, все ж таки, переважна більшість усього різноманіття пасти робиться лише з двох компонентів – борошна й води….

А тепер, увага, основна відмінність справжньої італійської пасти: в Італії дозволено виробляти пасту виключно з твердих сортів пшениці, які багаті на клейковину та містять мінімум крохмалю.

Та ми з вами живемо не в Італії й тому наші традиційні макарони – так, так, саме ті, які злипаються, від яких товстішають та які можна їсти тільки в якості гарніру до смачної маминої котлетки – виготовляються зі звичайного хлібопекарського борошна, яке, ясна річ, набагато дешевше борошна з твердих сортів пшениці.  Хоча, потрібно відзначити, що в останній час виробники почали додавати до звичайної пшениці тверді сорти, покращуючи, таким чином, якість макаронів.

Але, тим не менш, якщо ви маєте намір осягнути мистецтво приготування справжньої пасти, шукайте на полицях магазинів правильну пасту!

Поради від шеф-кухаря Paolo Zirini.  Як відрізнити правильну пасту від звичайних макаронних виробів? Запам’ятайте дві мої прості поради: читайте інформацію на пачці та дивіться на колір пасти 🙂

1. Читайте інформацію на пачці. У складі повинні бути вказані тільки борошно з твердих сортів пшениці (Durum Semolina) та вода. Більше нічого. Ніяких добавок або змішаних сортів пшениці.

2. Дивіться на колір пасти. Правильна якісна паста з твердих сортів пшениці має приємний жовтувато-золотавий колір. Виключення становлять тільки види пасти з добавками (чорні – з чорнилами каракатиці, зелені – зі шпинатом, червоні – з паприкою, яскраво-жовті – з яйцем).

Запам’ятайте! Якщо в Ваших руках опинилася паста блідого, майже білого або сірого кольору – поверніть її на полицю та візьміть пачку хорошої якісної пасти, в ідеалі, звичайно, PastaPaolo :-).

Нові рецепти пасти на ваш e-mail