Середземноморська дієта – це система харчування, яка визнана дієтологами світу, як найкорисніша для людського організму.
Здоров’я, молодість та красу обіцяє своїм прихильникам найпопулярніша та найсмачніша з усіх відомих світу дієт. По суті, середземноморська дієта – це не система схуднення, а принципи здорового харчування, яких споконвіку дотримуються жителі Середземномор’я.
Термін “Середземноморська дієта” з’явився в 50-х роках минулого століття, коли вчені зацікавились “середземноморським парадоксом”, котрий не суміщувався з тогочасними поглядами на здорове харчування:
Країни Середземномор’я уперто займають останні сходинки світової статистики серцево-судинних захворювань, в той час як традиційна для цих регіонів їжа багата на жири.
Перш ніж сформулювати загальні принципи харчування Середземноморської дієти, дослідники на протязі довгих років вивчали кухню та “харчові звички” середземноморських регіонів різних країн, а саме Італії, Іспанії, Португалії, Греції, Франції, Туреччини, Ізраїлю, Тунісу та Марокко.
Основні принципи Середземноморської дієти
- Основу щоденного харчування складають паста (з твердих сортів пшениці), крупи, хліб, овочі, фрукти та горіхи.
- Інтенсивне споживання оливкової олії (оливкова олія повсякчас використовується в Середземноморській кухні для приготування їжі, заправлення салатів та т.ін.)
- Інтенсивне споживання пряних трав та спецій (базилік, чебрець, душиця).
- Нежирні сири (фета, моцарела, халумі) та нежирні йогурти споживаються практично кожного дня та додаються в різні страви.
- Риба, морепродукти та біле м’ясо (курятина, індичка) споживаються набагато частіше, ніж червоне м’ясо (свинина, яловичина, телятина, баранина).
- Приготування страв, які поєднують в собі вуглеводи та м’ясо (паста, піца, паелья, різотто, кус-кус та інші).
- Яйця та солодощі споживаються в помірній кількості, цукор там де можна замінюється на мед.
- Кожного дня в помірній кількості споживається вино (не більш одного-двох келихів в день).
- Споживання великої кількості води (не менш, ніж 6 склянок в день).
- Активний спосіб життя.
Піраміда “Здорове харчування”
Принципи Середземноморської дієти, які характерні для Середземноморської кухні, були використані для розробки так званої піраміди “Здорове харчування”. Піраміда ілюструє здорове співвідношення різних продуктів харчування.
Продукти, які можна сміливо включати в щоденний раціон відповідно до Середземноморської дієти
- Злаки: паста, крупи, хліб
- Оливкова олія та оливи
- Свіжі овочі: баклажани, цукіні, помідори, перець, цибуля, часник, капуста, брокколі, салат, шпинат і ін.
- Пряні трави та спеції: базилік, чебрець, душиця та ін.
- Фрукти та ягоди: апельсини, мандарини, яблука, груші, виноград, дині, кавуни, полуниця, малина і т.п.
- Горіхи: арахіс, волоські горіхи, мигдаль, фісташки.
- Молоко, йогурти, нежирні сири
Правильний баланс харчування
- 60% вуглеводів (паста, крупи, фрукти, овочі, хліб)
- 30% жирів (оливкова олія)
- 10% білків (м’ясо, риба)
Обмеження
Згідно з Середземноморською дієтою слід обмежувати себе в споживанні:
- консервованих продуктів
- тваринних жирів (вершкового масла, сала)
- міцного алкоголю
Система омолоджуючого харчування
Середземноморську дієту часто називають “Системою омолоджуючого харчування” – вона містить багато “хороших” жирів і не містить “поганих”, а також багата на продукти зі “складними”, корисними для здоров’я, вуглеводами.
Середземноморська дієта знижує ризик виникнення діабету, серцево-судинних і ракових захворювань, понижує холестерин і артеріальний тиск, сприяє довголіттю та збереженню краси і молодості.